The beauty industry, such a ugly business.

Har ni sett SVT:s programserie Skönhetsbubblan? Clara skrev om det för inte så länge sedan. Hon citerade en av plastikkirurgerna som deltog i programmet. Följande var citatet:

”Jag har alltid tyckt att det är hemskt orättvist att kvinnor som har väldigt snygg kropp och allt är fint – som delvis var skälet till att hon knöt kontakt med sin man – sedan får två eller tre underbara barn som alla älskar och mamman sedan är lämnad ensam med en kropp som är utnyttjad, uttöänjd och förstörd. En kvinna som är en god mor och har offrat sin kropp ska inte behöva gå omkring och vara rädd för att mannen ser snygga sekreterare som ännu inte fått barn. Det är orättvist. Jag tycker att mannen borde bidra (ekonomiskt), det är en familjeangelägenhet”

Jag är för att man gör skönhetsingrepp, men jag kan tycka att man ska göra det av rätt anledning. Det största felet i vad som citeras ovan är att om kvinnan känner att hon måste göra ett ingrepp för att behålla sin man, har hon helt klart valt fel man att bilda familj med.


Vad som gör mig mest upprörd med skönhetsindustrin är det faktum att den är så okontrollerad, det krävs ingen specialistkunskap. Den svenska lagen är sannerligen på efterkälken i denna industri. Det som också är förkastligt är att läkare som jobbar inom landstinget får ta hand om det fall där något gått snett, för skattebetalarnas pengar. Våra pengar. Medan den privata sektorn skor sig på det som betalats för ingreppet från första början.

En annan sak som skattebetalarna betalar för är plastikoperationer för utstående öron, och manlig masectomi (att kirurgiskt avlägnsa det man brukar kalla man-boobs). Är det rätt? Ska vi betala för detta men inte för kvinnor som vill ha en mommy-makeover efter de är klara med sitt barnafödande? Jag tycker inte det. Var finns jämställdheten i detta?

Graviditet är inte ett sjukdomstillstånd. Det är något du själv försätter dig i, ett aktivt val du gör. Det fick en före detta kollega till mig som svar när hon kontaktade försäkringskassan för att sjukskrivning då hon sista månaden i sin graviditet var så svullen att hon knappt kunde röra sig. Men att åka på skidsemester och ramla och bryta benet i backen är inte ett risktagande man gör? Då är det tydligen okej att sjukskriva sig? Nu kommer vi lite ifrån ursprungsämnet, men vad jag vill ha sagt är att det råder olika uppfattningar om vad som anses vara kopplat till lidande. Och det är ju föga förvånande att det är kvinnan som får ta smällen för att åsikterna skiljer sig här.

Om ni inte redan har sett programserien på SVT Play tycker jag att nis ka göra det. Här hittar ni den.
1 kajsa:

skriven

Jag kan fan inte ens titta på det där. Blir så djuriskt rasande förbannad.

2 lovisa/polichinelle:

skriven

tack för tipset! ska lätt titta.

3 Jessica:

skriven

Jag vet exakt och jag kan inte helt ärligt säga, att jag är för skönhetsingrepp, längre.

Efter att ha sett en syster kämpa med komplikationer efter ett ingrepp som även där, inte hade en bra grund (enligt mig).

Märkligt att man ska vara 20 för att köpa alkohol, men du får köpa tuttar när du är 18? t.o.m 16, om dina föräldrar inte är riktigt som de ska.

Sen att ha en mamma som nu överväger att gör sköhetsingrepp tycker jag är än mer sorgligt.Folk får la göra som det vill, men jag tycker att det är sorgligt att ålder = fult.

Shit, vintage är ju inne! Va? Det är ju bästa grejjen, originalitet så det förslår!F.ö din polare som fick det där dravlet från FK? Det fick jag med, från FKs läkare. Idioti.MVH Hon med hängpattar, bristningar på mage som är krigsärr.

Kommentera här: